ALTSO'dan Liderlik Semineri ALTSO'dan Liderlik Semineri

Pandemi nedeniyle restoranların ve otellerin kapalı olmasının et tüketimini yarı yarıya düşürdüğünü belirten Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, “Dolaysıyla üretim merkezlerinden kesimhanelere hayvan gitmedi. Hâl böyle olunca hayvanlar üreticinin elinde kaldı” dedi. Piyasada çok olan malın fiyatının düştüğünü belirten Tunç, “Kurban Bayramı’nda da böyle bir durum yaşıyoruz." dedi.

ÜRÜN SAYISI ÇOK, KURBANA ZAM YOK

Bülent Tunç, normal şartlar altında kurbanlık fiyatlarına her yıl yüzde 15 ila 20 zam yapıldığını ancak bu yıl zam yapılamayacağını söyledi. Bunun sebebinin ise ürünün çok olmasına dayandıran Tunç, eritilmesi gereken hayvan sayısının çok olduğunu söyledi. Yem fiyatlarına yüzde 70 zam geldiğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Tunç, “Ancak üreticinin elindeki hayvanı eritmesi için zam yapmama kararı aldık” dedi.

Geçen yıl devletin gayet iyi tedbirler aldığını hatırlatan Tunç, kesim yerleriyle ilgili de sıkıntı yaşanmayacağını belirterek “Keza salgın daha yüksek seviyelerdeydi. Bu yıl da aynı tedbirlerin alınacağını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

KÜÇÜKBAŞ TERCİH EDİN

Fiyatların bu yıl aşağı yukarı aynı kalacağını belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Ancak bu, ticaret ve pazarlık işi. Fiyat aslında pazarda belirleniyor” dedi.

Küçükbaş tercih edilmeli diyen Yalçındağ, “Çünkü sayısı daha fazla, maliyeti de düşük. Büyükbaş, ithal yem ile beslenirken küçükbaşa ne verirseniz yer. Ayrıca kesilmesi daha kolay olur” dedi.

“Et, bir meslektir” vurgusunu yapan ve Kurban Bayramı’nda herkesin kasap olduğunu belirten Yalçındağ, “Etlerin çoğu ziyan ediliyor. Paslı bıçaklar ve kıyma makineleri kullanılıyor. Burada ciddi bir israf yapılıyor. İşi uzmanına bırakmak gerek.” uyarısında bulundu.