Dolar/TL, Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik devam eden endişeler ve ABD verilerinin beklenenden daha hızlı bir toparlanmaya işaret etmesiyle önemli bir psikolojik seviye olan 8.5’yi de aştı ve bugün 8,60’a yaklaşarak rekor tazeledi.

Bakan Bayraktar Duyurdu! Elektrik Ve Doğalgaza Zam Gelmeyecek Bakan Bayraktar Duyurdu! Elektrik Ve Doğalgaza Zam Gelmeyecek

Dolar/TL bugün 8,59’u gördü ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasının hemen öncesinde 6 Kasım 2021 tarihinde görülen rekor seviyeye yaklaştı. Euro/TL’de de 10,47 ile rekor tazelendi.

ABD VERİLERİ ETKİLEDİ

ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları dün açıklanan verilere göre 2020 Mart ortasından beri en düşük seviyesini görürken, şirketler ekonominin yeniden açılmasıyla artan talebi karşılayabilmek için çalışan bulmaya çalışıyorlar.

ABD’de yayımlanan diğer verilere göre kapsamlı yardım paketinden destek bulan ekonomik büyüme ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 6.4 artış kaydetti.

ABD ekonomisinin hızlı toparlanması, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere ekonomiye para politikası kanalıyla verilen desteklerin geri çekilmeye beklenenden daha önce başlanacağı beklentisini gittikçe daha çok destekliyor. Bu süreç gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken dış finansman ihtiyacı daha yüksek olan olan Türkiye gibi ülkeleri ise çok daha belirgin etkiliyor.

MERKEZ’DEN FİNANSAL İSTİKRAR RAPORU

Bugün iç piyasada TCMB’nin yılda iki kez açıkladığı Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan ifadeler takip edilecek. Veri gündeminde Nisan ayı dış ticaret istatistikleri ve Mayıs ayı ekonomik güven endeksi yer alıyor. Piyasa kapanışı ardından ise S&P’nin olası Türkiye not güncellemesi takip edilecek konuların başında yer alıyor.

ABD’de ekonomiye ilişkin olumlu sinyallerin artmasıyla ABD 10 yıllık tahvil getirisi hafta ortasında işlem gördüğü yüzde 1.55 seviyesinden dün gece saatlerinde 1.6147’ye kadar yükseldi. ABD tahvilleri gelişmekte olan ülke risk iştahı açısından kritik öneme sahip.