ÇİFTÇİ SAYISI AZALIYOR

Deva Partisi Kurucu Üyesi Mustafa Satıcı, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre, son yıllarda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle çiftçi sayısının 2 milyon 700 bin kişiden 2 milyon  kişiye düştüğünü ifade etti.

Satıcı, Türkiye’de çiftçinin her geçen gün artan girdi maliyetleri ve son dönemde artan icralar nedeniyle yol ayrımında olduğunu söyledi. Üretici sayısının daha da düşmesinin Türkiye’yi tarımsal üretimde krize sokabileceğini kaydeden Satıcı, “Yol ayrımında olan çiftçiyi yeniden üretime döndürmek zorundayız. Bunun için öncelikle ve acilen çiftçi borçları ertelenmeli. Ve üreticiye gerçekten destekleyecek teşvikler uygulanmalı” dedi.

Üreticilerin yaş ortalamasının 55’e yükseldiğini de ifade eden Satıcı, “Genç ve orta yaşlılar tarımsal üretim yapmak istemiyor. Üretimden vazgeçiyorlar. Bu ülkemiz için iç açıcı bir tablo değil.

Pandemi ile birlikte iki sektör öne çıktı. Sağlık ve gıda.

Birçok ülke tarım ürünleri ihracatı yapmak yerine gıda maddesi stokluyor. Bizde ise çiftçi üretimden vazgeçiyor, ithalat yaparak bu açık kapatılmaya çalışılıyor .Bu olumsuz tablo tersine çevrilmeli. Ülkemizde tarım ve hayvancılığa  yeterli destek verilmediği için büyük kan kaybı yaşanıyor .

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

Çiftçi borçlarının 2004 yılında 6,25 milyar TL olduğunu söyleyen Satıcı, “Bu rakam cari kur ile 4,5 milyar dolardı. Üreticinin bugün itibarıyla toplam borcu 130 milyar TL ye yaklaştı .Cari kur ile 16,5 milyar dolar. Üretici derdine derman beklerken tarımsal üretim destekleri yerinde saydı. Tarımsal üretim destekleri için 2021 yılına ayrılan pay ise 2020 yılı rakamlarıyla aynı kaldı. Yani 22 milyar TL. Ne yazık ki üretici desteği hiç artmadı” dedi.

Üreticinin adeta cezalandırıldığını ifade eden Satıcı, pandemi döneminde çiftçiye pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ve desteklerin artırılmasını istedi. Satıcı, üreticinin borç yükü ve kredi faizleri altında ezildiğini de sözlerine ekledi.

BORÇ YAPILANDIRMASI ŞART

Satıcı, “Çiftçi, türlü olumsuzluklar içerisinde üretim yapmaya çalışıyor. Bir taraftan da traktörünün, tarım alet ve makinelerinin, dahası tarlasının, bahçesinin icradan elinden çıkmamasına uğraşıyor. Üreticinin ortağı olan ve onları desteklemek için kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri, üreticinin traktörünü, makinelerini haczediyor. Üretim yapamaz hale getiriyor. Soruyorum size kooperatifler bu traktörleri ne yapacak? Makineleri, aletleri ne yapacak. Böyle bir şey olabilir mi? Son çıkan vergi barışı kapsamı genişletilsin. Üreticinin Ziraat Bankasına olan borcu, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları da yapılandırılsın” dedi.