Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kameraların karşısına geçerek gazetecilerin sorularını yanıtlayıp gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"Vatandaşlarımıza yönelik bir saldırı olmuştur. 15 vatandaşımız şu anda kaçırılmış durumda. Gemi limana yanaştı. Gemide güvenlikle ilgili bir sızma, sıkıntı yok. Korsanlardan şu ana kadar bir haber gelmedi.

YARALININ DURUMU İYİ

Bir vatandaşımız karnından yaralanmıştı, durumu çok iyi. Vefat eden Azerbaycan Türkü kardeşimizin de İslam'a uygun bir şekilde cenaze işlemleri yapıldı. Gabon hükümetine ve yetkililerine teşekkür ediyorum.

"TEMASTA BULUNMADILAR"

Geminin sahibi olan şirket de tüm hazırlıklarını yapmış durumda. Ama henüz korsanlar tarafından ne ailelerine, ne bizlere ne de şirkete ki böyle durumlarda şirkete ulaşırlar ama henüz bir temasta bulunmadılar. Bir görüşme olmadı. Süreci takip ediyoruz"

KAÇIRILAN MÜRETTEBATIN ARASINDA BİR DE ALANYALI VAR

Saldırıda geminin güvenli kısmına saklanan mürettebata ulaşmayı başaran korsanların açtığı ateş sonucu bir Azerbaycanlı mürettebat öldü. Üç mürettebatın yaralanmasının ardından korsanlar 15 mürettebatı esir aldı. Yaralıları ölüme terk eden korsanların esir aldığı personeller arasında bir de Alanyalı olduğu öğrenildi. Adının Erdi Akman olduğu öğrenilen Alanyalı mürettebat son bilgiye göre korsanların elinde.

M/V Mozart Gemisinin Mürettebat Listesi;

Kaptan-Mustafa Kaya
2. Kaptan-Melih Çetin
3. Kaptan-Doğancan Cengil
4. Kaptan-Furkan Yaren (Gemide)
 Başmühendis-İlhan Süha Tatlıgül (Gemide)
 2. Mühendis-Farman Ismayılov (Öldürüldü)
 3. Mühendis-Yasin Alper Şeker
Elektroteknik zabiti-Gökhan Buran
Reis-Vedat Aksan
Gemici-Erdi Akman, Alanyalı
Gemici-Halil Gülçür
Gemici-Ünsal Dilsiz
Gemici-Adil Alkan
Gemici-İlyas Baş
Fiter-Mesut Meral
Yağcı-Bahadır Yeşilalan (Gemide)
Yağcı-Gökhan Lale
Aşçı-Mustafa Benklioğlu
Stajyer-Hamza Orhan